Enkele algemene tips

Als u zelf aan de slag wilt gaan met bestraten zijn er een aantal belangrijke aspecten waar u rekening mee moet houden. Op deze pagina vindt u een paar algemene tips bij het bestraten.

1. Was de tegels nooit in

Als er plavuizen in een woning worden aangelegd, dan worden de voegen tussen de plavuizen vaak ingewast. Maar doe dit absoluut niet bij betonnen tegels. Beton werkt namelijk als een magneet op cement. Als het beton in aanraking komt met cement zet het cement zich vast op het beton en is het er zeer lastig af te krijgen, soms zelfs helemaal niet meer. De voegen tussen de tegels moet u met een voegspijker en vrij stevige specie dicht smeren. Tijdens het werken moet u direct alle cementresten verwijderen die buiten de voeg terechtkomen en probeer zo schoon mogelijk te werken.

2. Betonmortel maken

De samenstelling van betonmortel bestaat uit zand, grind en water met een verhouding van 3:2:1. Stuk voor stuk voegt u de bestanddelen toe en mengt u het enkele minuten. Van belang is dat het mortel in de juiste vorm gehouden moet worden.

3. Voegmortel maken

Voor het maken van voegmortel is het van uiterst belang dat u geen strooizout gebruikt. Strooizout is agressief materiaal en kan diverse betonproducten aantasten. Vooral opgebrachte toplagen op tegels en dergelijke zijn hier kwetsbaar voor.
Bent u toch niet helemaal zeker van uw eigen vaardigheden wat betreft bestraten? Twijfel dan niet, maar schakel een stratenmaker in. Zo bent u er zeker van dat het eindresultaat van top kwaliteit is en daarbij zal het u een hoop tijd besparen.

Beoordeling